Няма пречки за 4-дневна работна седмица в България

Ще има опашки от кандидати, заяви бившият социален министър Иван Нейков

17.03.2021 | 16:43 Редактор: Тодор Петров
Няма пречки за 4-дневна работна седмица в България

Директорът на Балканския институт по труда и социалната политика - Иван Нейков, заяви, че в българското законодателство не съществуват препятствия за едно евентуално въвеждане на 4-дневна работна седмица. 

Според него в момента, в който една фирма предложи 4-дневна работна седмица при същото заплащане, ще има опашка от кандидати. 

"Режимът на непълното работно време е познат от десетилетия у нас. Въпросът е, че като намаляваш работното време, за да получиш същия краен продукт като обем и стойност, би трябвало да вдигаш пропорционално производителността на труда", обясни Нейков пред телевизия Bloomberg.

По думите на бившия социален министър, 4-дневната работна седмица е приложима в определени сектори като консултантски и софтуерни компании.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Милена
преди 2 години
Друго не ти трябва :)) И един ден хоум офис където е приложимо. Това ще намали задръстванията, ще повиши качеството на въздуха и хората ще имат повече време за личен живот. След 3 дневен уикенд хората ще идват много по отпочинали и готови за работа. По-дългият уикенд е предпоставка и за повече пътувания и развитие сектора на туризма. Сигнализирай за неуместен коментар