По-малко работа и същата заплата - Исландия е на крачка от 4-дневната работна седмица

Местните власти нямат никакво намерение да се връщат към 40-часовата работна седмица

10.09.2021 | 16:34 Редактор: Жаклина Иванова

В петък на обяд не се случва почти нищо в кметството на исландската столица Рейкявик. В антидискриминационната служба началникът на отдела Анна Кристинсдотир казва, че от миналата година на всеки от служителите е разрешено да работи с 5 или 6 часа по-малко.

"Хората с малки деца обикновено си вземат по 45 минути всеки ден, а хората без деца използват цялото си време накуп в петъците. Към 12:00 часа в петък обикновено офисът е почти празен", каза тя.

По-малко часове работа за същите пари. Икономически изгодно ли е това? През последните години беше проведено мащабно изследване сред заетите в обществения сектор и в здравеопазването. А резултатите от проучването веднага привлякоха вниманието на отделите "Човешки ресурси" от цял свят.

"Данните показват, че хората са в състояние да работят по-малко и едновременно с това да изпълняват същите задачи. Те използват това време със семействата си, срещат се с приятели, а в по-редки случаи за повишаване на квалификацията си", сподели авторът на изследването Гудмендур Харалдсон.

Не всички исландци успяват по този начин да постигнат по-добър баланс между свободното време и професията. Една от причините за това е високият стандарт на живот на Острова.

Местните власти нямат никакво намерение да се връщат към 40-часовата работна седмица, а служителите са доволни, че могат да се възползват от новата придобивка, информира DW.

36-часовата работна седмица се наложи като правило в Исландия. Това е първата стъпка към въвеждането на 4-дневна работна седмица. Дотогава все още ще е възможно да откриете някой служител на кметството в Рейкявик - поне до обяд.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК