Кои са най-богатите на витамин Е храни, полезни за кожата и имунитета?

Ядките са прекрасен източник на витамин Е

22.09.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са най-богатите на витамин Е храни, полезни за кожата и имунитета?

Всяко хранително вещество има своето специално място в организма. Витамините са именно такива незаменими вещества, без които процесите в тялото не биха могли да протичат по възможно най-здравословния начин.

Витамин Е е от съществено значение за имунитета и състоянието на кожата. Той има ключови ползи за здравето, като повишава съпротивителните сили на организма, подобрява имунитета, подпомагайки имунната система в борбата с вирусите, бактериите и различните видове патогени, които атакуват организма.

Витамин Е може да се набави чрез храната. Той се съдържа в по-високи концентрации в определени храни, на които можете да наблегнете, ако искате да си набавите повече витамин Е.

Ядки

Ядките са прекрасен източник на витамин Е. Повечето видове ядки съдържат големи количества витамин Е. Бадемите са сред първенците по наличие на витамин Е в състава си следвани от лешниците. Можете да ги включвате по-често в храненето си под различна форма. Те добавят и други ценни вещества към диетата, като минерали, фибри, полезни мазнини и протеини.

Семена

Семената са друг много добър източник на витамин Е. Слънчогледовите семки са най-богати на този антиоксидант. Само в около четвърт чаша се съдържа половината от препоръчителното дневно количество витамин Е за организма. Включвайте разнообразни семена в храненето си. В повечето от тях се съдържа витамин Е в различни концентрации.

Ядкови масла и масла от семена

Маслата от семена и ядки съдържат също така добри количества витамин Е, както източниците, от които са добити. Ето защо ядковите масла и маслата от семена са особено полезни за кожата и имунитета, тъй като са също толкова богати на витамин Е.

Листни зеленчуци

Листните и тъмнозелените зеленчуци са друга полезна храна, която е много богата на витамин Е. Те са чудесен вариант за осигуряване на голямо количество фибри, желязо, магнезий и други полезни вещества на организма.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК