Кои са витамините и минералите за укрепване на организма през есента?

Витамин С е ценен защитник срещу вируси и патогенни бактерии

07.09.2022 | 21:06 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са витамините и минералите за укрепване на организма през есента?

С началото на учебната година стресът, умората и първите по-студени дни предлагат благоприятна среда за бактериите и развитието на инфекции. Ето защо е необходимо да приемаме някои витамини и минерали, за да може организмът ни да се справи със смяната на сезоните. 

Витамин С - за силен имунитет

Витамин С е ценен защитник срещу вируси и патогенни бактерии. Така се избягват повтарящи се инфекции. При настъпила инфекция обаче приемът на витамин С не ускорява оздравяването. Най-подходящо е да си го набавяме чрез храната.

Витамин D - важен за тонуса и жизнеността

Витамин D също е от важно значение за силата на имунната система. Тялото ни го произвежда в дълбоките слоеве на кожата под действието на UV лъчите от слънцето, но в недостатъчни количества през студения сезон поради по-малкото слънчево греене.

Желязо за справяне с умората

Основната съставка на кръвния хемоглобин - желязото има важно значение за доставянето на достатъчно кислород до тъканите. Желязото също така има мощен тонизиращ ефект, който повишава имунитета и се бори с умората, което повишава устойчивостта към инфекции. Жените с обилна менструация често имат недостиг на желязо, както и вегетарианците.

За да се избегне недостиг е важно да се консумират червено месо, стриди, бобови растения - нахут, леща и други, миди и бадеми.

Магнезий - за справяне с есенната депресия

При 70% от населението нивата на магнезия не са достатъчни. Този минерал има ключова роля в усвояването на витамин С и превръщането на храната в енергия. Препоръчва се да се консумират повече храни, богати на магнезий: водорасли, какао, див лук, кашу, боб.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК