Какво ни очаква, ако продължим да консумираме месо с тези темпове?

60% от унищоженото биоразнообразие в света се дължи именно на храненето с месо

22.08.2022 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Какво ни очаква, ако продължим да консумираме месо с тези темпове?

Ядем месо още от праисторическата епоха, а с течение на времето консумацията му се увеличава. Тенденциите в храненето не показват никакви признаци за намаляване на консумацията на месни продукти. 

Учените отдавна изразяват загриженост за въздействието от тази масова консумация и съответно производство на месо. Особено остър е проблемът с промишленото животновъдство. Експертите смятат, че месото е "неефективен" източник на храна. Причина за това е, че за производството му са необходими повече енергия, вода и земя, отколкото за другите храни, които ядем.

Производството на говеждо месо например е отговорно за шест пъти повече емисии парникови газове и изисква 36 пъти повече земя в сравнение с производството на растителни протеини като граха.

Според Световен фонд за дивата природа WWF 60 процента от унищоженото биоразнообразие в света се дължи именно на храненето с месо.

Учените отдавна смятат, че месоядството е помогнало на нашите предци да развият по-човекоподобно тяло. Както и че преди около 2 милиона години консумацията на месо и костен мозък е дало на Homo erectus енергията, необходима за формирането и изхранването на по-големия ни човешки мозък.

Едно скорошно проучване обаче поставя под въпрос тази концепция. Авторите на изследването твърдят, че макар археологическите доказателства за консумация на месо да се увеличават успоредно с появата на Homo erectus, това може да се обясни и с по-голямото научно внимание към този период. Т.е. колкото повече палеонтолози са търсили археологически доказателства, толкова повече са намирали такива.

Днес 75% от храната в света се получава от само 12 растения и 5 животински вида. Но когато се консумира прекалено много храна само от един източник, това може да доведе до здравословни проблеми. 

"Безброй изследвания показват, че когато хората консумират животински протеини, това е свързано с развитието на различни видове рак", казва за DW д-р Милтън Милс, лекар по вътрешни болести и интензивно лечение в САЩ.

Ако апетитът към месото не се промени, до 2050 година световната популация може да се окаже твърде многобройна, за да се изхранва. Тогава населението на света ще наброява 10 милиарда души.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК