В страната ни гладуват над 1 млн. българи, но наше мобилно приложение спасява храна

Има регистрирани над 30 000 потребители

05.08.2022 | 08:40 Редактор: Петя Кръстева

Българско мобилно приложение се бори с разхищението на храна.

Около 1/3 от произведената храна в световен мащаб бива изхвърляна на боклука, макар и да е годна за консумация. Джейн Димитрова и Велин Керков са създатели на мобилно приложение, което цели годната, но непродадена храна да стига до хората. 

"Като студентка в Италия видях едно сходно приложение. Като човек с ограничен бюджет и време открих това приложение, което ми позволяваше всеки ден да избирам кутия-изненада с храна, която е абсолютно годна, но е останала в излишък на пицарии, пекарни, сладкарници или от ресторанти", коментира Димитрова. 

Днес приложението си партнира с над 300 бизнеса в четирите най-големи града в България - София, Пловдив, Варна и Бургас и има регистрирани над 30 000 потребители. 

"В началото беше много трудно. Самите бизнеси нямаха доверие към нас, а  крайните потребители за първи път чуваха за такова нещо. Имахме малко обекти и нашата услуга разчита на това човек да отиде на място да го вземе", подчерта Керков. 

Приложението е напълно безплатно и е лесно за използване. То работи с геолокализиране и спрямо хранителните ви предпочитания можете да видите заведенията за хранене близо до вас и да си запазите "кутия-изненада" с храна, която да отидете и да вземете от избраното заведение.

"Храната се купува с поне 40% намаление. Дори има заведения, които предлагат 100% отстъпка, което на практика си е дарение", поясни Димитрова. 

Изхвърлянето на храна е продоволствен и екологичен проблем. Голямото количество хранителни продукти в боклука замърсяват околната среда с вредни емисии въглероден диоксид.

"Има статистики - в световен мащаб около 1/3 от храната се изхвърля - това са 33% от годната вече произведена храна, която отива в кофата. В същото време пък има много гладуващи хора. В България цифрата е около милион и половина българи и ние се стремим да намалим това количество, така че не само да не се изхвърля, но и да стигне до нуждаещите се", констатира тя. По думите на Димитрова в едно заведение се продават по около 4 кутии с храна дневно - една от тях е средно половин или 1 кг.

Разхищението на храна в срок на годност е голям проблем и за хората от хранителната индустрия. Стефан Илиев е управител на заведения за хранене, които използват приложението. Той отчита спад в количествата незакупена годна храна, като успяват да продадат между 60-70 % от нея.

"Със сигурност приложението се отразява положително на бюджета. Тази свръхконсумация трябва да приключи вече", категоричен бе той.

Създателите на приложението мечтаят проектът им да се разрасне и в други български градове, а също и в други държави на Балканския полуостров, където такива приложения липсват. 

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК