Гневът засяга сърцето - кои емоции нанасят вреди на здравето ни?

Щастието и любовта се проявяват в цялото тяло

11.08.2022 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова
Гневът засяга сърцето - кои емоции нанасят вреди на здравето ни?

Всяко човешко същество изпитва емоции. Всеки ден преживяваме толкова много неща, които провокират в нас усещане за еуфория, щастие, тъга, гняв, депресия и т.н.

Ако досега не сте забелязали, емоциите без значение дали са положителни или отрицателни, влияят по определен начин на тялото и здравето ни. Забавният сайт  Bright Side споделя любопитни данни за това как и къде се усещат емоциите.

Щастието и любовта се проявяват в цялото тяло

Емоционалната възбуда от чувството на радост засяга нашите мускули, разположени в стомаха, червата и пикочния мехур. Oттук e и значението на израза "пеперуди в стомаха ми". Въпреки това, в сравнение с щастието, любовта не се усещаше толкова много в краката.

Хубавото е, че тези две положителни емоции освобождават допамин и серотонин - хормоните на доброто настроение, които помагат за регулиране на настроението и емоциите ни.

Гневът се усеща главно в горната половина на тялото и може да засегне най-вече сърцето

Вероятно на това донякъде се дължи и причината, когато сме много ядосани да искаме да ударим нещо. Емоционалната енергия става интензивна в ръцете и може да почувстваме нужда да я освободим. 

Но чувството на гняв освобождава и адреналин, което кара мускулите ни да се стягат и кръвното ни налягане да се повишава. Според редица западни прочувания, потисканият гняв може да бъде свързан със сърдечни заболявания и отслабена имунна система.

Страхът и отвращението засягат горната половина на тялото и сърдечносъдовата система

Когато се страхуваме в тялото ни се задейства реакцията "бий се или бягай". Тогава в тялото се отделят хормони, които ни подготвят за съответното действие. Тези хормони повишават активността в сърцето и белите дробове. Тогава обикновено дишаме учестено, усещаме сърцебиене. Стресът от постоянния страх може да доведе увеличи риска от сърдечни проблеми, но и да повлияе негативно на паметта.

Тъгата може да бъде усетена в главата и гърдите, докато депресията деактивира долната част на тялото

Западни проучвания показват, че депресията може да допринесе за физически промени в мозъка и да причини главоболие и възпаление в тялото. Чувството на дистрес също може да доведе до загуба на интерес към определени неща, но също така и да повиши риска от тревожност и депресия.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК