Ако преди десетина години бяхте казали на някого: "Закусвах смути", то сигурно той би ви погледнал доста странно и неразбиращо. В днешни дни обаче вкусният микс е все по-популярен, правейки здравословното хранене по-лесно и приятно.
С покачването на градусите все по-често чуваме думата "хидратация" – да, жизненоважно е през летните дни да поемаме достатъчно течности, за да се чувстваме добре. Смутито е едно от най-лесните средства да си набавим достатъчно ценни хранителни вещества, както и да "прикрием" здравословни съставки, които не са по вкуса ни.
Предлагаме ви няколко съставки, които биха ви помогнали да направите смутитата си още по-питателни.
Колаген
Отделете известна сума и направете своето проучване, за да си набавите качествен колаген. Всеизвестни са неговите ползи – за мускулите, за костите, за кожата. Той частично забавя процеса на стареене, предпазвайки ни от преждевременна поява на бръчки. Колагенът е неразтворим протеин, който влиза в състава на различни тъкани. Благодарение на него ще можете да подобрите работата на стомашно-чревния тракт и кръвообращението.
Куркума
Най-добре е, ако можете да прибавите цветната подправка директно от коренче, но дори и стрита, тя ще може да даде толкова много на вашето тяло – да ви помогне да подобрите настроението си, да облекчи болките в мускулите и ставите, дори да подпомогне възстановяването от лека настинка!
Кайенски пипер
Ако искате да ускорите метаболизма и да подобрите работата на сърцето, добавете щипка кайенски пипер към вашето смути. Той се комбинира перфектно както с плодове, така и със зеленчуци.
Акай бери
Що се отнася до суперхраните, акай е един от първенците! Той съдържа мощни антиоксиданти от горите на Амазония. Те помагат в борбата със свободните радикали, които причиняват болести. Освен това, акай съдържа аминокиселини, които помагат при производството на енергия, подобряват издръжливостта и силата. Вкусните плодчета имат в състава си витамин C, витамин А, Е и няколко витамини от В групата.
Ванилия
За да извлечем най-големи ползи от нея, трябва да я използваме в нейния най-натурален вид – като шушулка. Ванилията съдържа калций, магнезий, желязо, цинк, тиамин и рибофлавин – жизненоважни за преобразуването на храната в енергия.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
За първи път: Бебе бенгалски тигър се роди в зоопарка в Стара Загора
Борисов тества Пеевски, иска закриване на комисията “Сорос”
Меглена Кунева: България влиза в еврозоната с липса на визия
Български шофьор на камион е задържан в Гърция, бил в насрещното платно
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Баланит на Зун – упорито възпаление на главичката на пениса
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Желязков: Тази година България има два пъти по-висок икономически растеж от средния за Европа
Защитата на Благомир Коцев оспорва размера на паричната гаранция от 200 000 лв.
Днес във Варна ще бъдат връчени наградите "Доброволец на годината"
Инициатива за размяна на играчки във Варна
Във Военноморския музей представят най-новите си експонати, дарени през 2025 г.
Пред шести вот на недоверие: Кабинетът "Желязков" няма да подава оставка
Германските фабрични поръчки скачат заради 87% ръст в транспортния сектор
Разочароващите прогнози тласнаха акциите на HPE надолу
Цената на петрола се стабилизира сред двудневния ръст*