Съставките, които ще помогнат на смутитата ни да са още по-питателни

Смутито е едно от най-лесните средства да си набавим достатъчно ценни хранителни вещества

17.07.2022 | 06:30 Редактор: Ваня Кузманова
Съставките, които ще помогнат на смутитата ни да са още по-питателни

Ако преди десетина години бяхте казали на някого: "Закусвах смути", то сигурно той би ви погледнал доста странно и неразбиращо. В днешни дни обаче вкусният микс е все по-популярен, правейки здравословното хранене по-лесно и приятно.

С покачването на градусите все по-често чуваме думата "хидратация" – да, жизненоважно е през летните дни да поемаме достатъчно течности, за да се чувстваме добре. Смутито е едно от най-лесните средства да си набавим достатъчно ценни хранителни вещества, както и да "прикрием" здравословни съставки, които не са по вкуса ни.

Предлагаме ви няколко съставки, които биха ви помогнали да направите смутитата си още по-питателни.

Колаген

Отделете известна сума и направете своето проучване, за да си набавите качествен колаген. Всеизвестни са неговите ползи – за мускулите, за костите, за кожата. Той частично забавя процеса на стареене, предпазвайки ни от преждевременна поява на бръчки. Колагенът е неразтворим протеин, който влиза в състава на различни тъкани. Благодарение на него ще можете да подобрите работата на стомашно-чревния тракт и кръвообращението.

Куркума

Най-добре е, ако можете да прибавите цветната подправка директно от коренче, но дори и стрита, тя ще може да даде толкова много на вашето тяло – да ви помогне да подобрите настроението си, да облекчи болките в мускулите и ставите, дори да подпомогне възстановяването от лека настинка!

Кайенски пипер

Ако искате да ускорите метаболизма и да подобрите работата на сърцето, добавете щипка кайенски пипер към вашето смути. Той се комбинира перфектно както с плодове, така и със зеленчуци.

Акай бери

Що се отнася до суперхраните, акай е един от първенците! Той съдържа мощни антиоксиданти от горите на Амазония. Те помагат в борбата със свободните радикали, които причиняват болести. Освен това, акай съдържа аминокиселини, които помагат при производството на енергия, подобряват издръжливостта и силата. Вкусните плодчета имат в състава си витамин C, витамин А, Е и няколко витамини от В групата.

Ванилия

За да извлечем най-големи ползи от нея, трябва да я използваме в нейния най-натурален вид – като шушулка. Ванилията съдържа калций, магнезий, желязо, цинк, тиамин и рибофлавин – жизненоважни за преобразуването на храната в енергия.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК