Маслото от мента помага в борбата с пърхота и сърбежа

Ментата има забележителни свойства по отношение на успокояването на кожата

24.06.2022 | 13:16 Редактор: Жаклина Иванова
Маслото от мента помага в борбата с пърхота и сърбежа

Пърхотът е досадно кожно състояние, което засяга милиони хора. Причинява лющене на кожата на главата, сърбеж, зачервяване, раздразнение. Може да има не само козметичен характер, но и да се задълбочи, причинявайки сериозен дискомфорт по скалпа, ако не бъде третиран качествено. Маслото от мента е едно прекрасно средство да потиснете пърхота, да подхраните лющещия се скалп, да успокоите кожата и да си върнете самочувствието.

Ментата има забележителни свойства по отношение на успокояването на кожата. Плюс тях тя има истински свеж и приятен аромат, който допълнително действа успокояващо на нервната система. Маслото от мента може да се използва локално за облекчаване на различни кожни състояния, включително пърхот, пише az-jenata.bg.

Ароматното масло от мента има цялостни ползи за физическото и психическото здраве. Това показват резултати от проучване от 2019 година, публикувано в Journal of Pain Research, цитирано от healthdigest.com. Според него ароматерапията с помощта на ментово масло има терапевтичен ефект върху облекчаването на стреса, тревожността, депресията. Може да е ефикасно за потискане на храносмилателни проблеми, стомашни болки, подуване.

Маслото от мента стимулира растежа на косата, подхранва и успокоява скалпа, намалява пърхота и потиска лющенето на кожата, според Medical News Today.

Как да използвате масло от мента против пърхот?

Маслото от мента има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Те му помагат да оказва такова силно влияние върху пърхота, да облекчава сърбежа и лющенето. Само няколко капки масло от мента, смесени с базово масло (кокосово, рициново), биха свършили работа. Редовното прилагане на масажиращи маски с масло от мента допринася за значителното подобряване на състоянието на скалпа. Като допълнителен бонус растежът на косата се стимулира.

Можете да добавите масло от мента и към шампоана си. Това има охлаждащ и успокояващ ефект. Намалява възпалението и потиска лющенето. Кожата на главата е подхранена и хидратирана.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК