Само влошаваме пърхота, допускайки тези нелепи грешки

Не мием косата си достатъчно често, измиваме я с гореща вода...

11.06.2022 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Само влошаваме пърхота, допускайки тези нелепи грешки

Пърхотът е неприятно кожно състояние, което е често срещано. Той може да бъде потискащ, особено когато стане видим за околните. Пърхотът създава дискомфорт - сърбеж, парене, раздразнение по кожата, които са меко казано неприятни.

Ако страдате от пърхот, съществува вероятност да го раздразните още повече и да влошите състоянието на кожата си с някои грешки, които може би допускате. 

Не миете косата достатъчно

Не се плашете от шампоана. Ако изберете правилния шампоан за вашата коса, използвайте го редовно и мийте косата си достатъчно. Избягването на измиването е грешка, която много хора допускат, защото смятат, че честото миене влошава косата и скалпа. Ако не измиете старателно натрупаните масла, мъртви клетки и мръсотия от кожата на главата, това може да причини още повече пърхот. Препоръчително е да измивате косата си по два пъти с шампоан, за да сте сигурни, че скалпът е добре почистен. Изплаквайте обилно.

Измивате с гореща вода

Прекалено топлата вода влошава пърхота. Горещата струя на душа пресушава кожата на главата, като провокира още повече сърбеж и лющене. Вместо това измивайте с хладка към леко топла вода. Това ще се отрази добре на кожата по цялото тяло.

Настройвате сешоара на гореща струя

Ако сте свикнали да държите сешоара си на най-гореща степен, защото така косата се суши най-бързо, спрете да го правите. Прекалено горещата струя уврежда не само кожата на главата и влошава лющенето при пърхот, но съсипва косата. Препоръчително е да използвате умерена струя.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК