Как недоспиването влияе върху организма ни?

Лошото качество на съня увеличава количеството на мазнината около вътрешните органи

05.06.2022 | 15:58 Редактор: Ваня Кузманова
Как недоспиването влияе върху организма ни?

Както лошото качество на съня, така и недостатъчният сън увеличават количеството на висцералната мазнина - мазнината, натрупваща се около вътрешните органи, която има най-неблагоприятен ефект върху здравето, защото е свързана с повишен сърдечносъдов риск.

Това предполагат изследвания от Mayo Clinic, които показват, че дори при здрави хора с нормално телосложение, липсата на сън води до по-голямо натрупване на висцерални мазнини.

Недостатъчен сън

Недоспиването става все по-често срещано. Това се наблюдава както при по-възрастните хора, при които сънят се влошава с възрастта, така и при по-младите хора. Използването на мобилен телефон късно вечер и преди лягане е една от основните причини.

Това поведение увеличава приема на калории, тъй като хората са склонни да ядат повече при недоспиване, без да имат необходимата енергия да увеличават физическата активност. Оставането до късно вечер не само води до консумация на повече калории, но също така благоприятства натрупването на висцерални мазнини.

 Недоспиване и висцерални мазнини

Висцералната мазнина се натрупва в най-дълбоката част на коремната кухина, около вътрешните органи, и е тясно свързана със сърдечни и метаболитни заболявания, тъй като насърчава отделянето на възпалителни медиатори в кръвния поток. Противоположния полюс е подкожната мазнина, която се намира точно под кожата, осигурява терморегулацията на тялото и в оптимални количества дори е ценна. Подкожната мазнина се състои от кафяви мастни клетки - те имат нужда от глюкоза и триглицериди за поддържане на телесната температура и бели мастни клетки.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК