Как климатичните промени съсипват съня ни

Загубата на сън може значително да повлияе върху здравето на човека

31.05.2022 | 13:00 Редактор: Ваня Кузманова
Как климатичните промени съсипват съня ни

Климатичните промени влияят сериозно върху околния свят и живота на хората. Те засягат много от ежедневните човешки дейности, включително поведенчески, психологически и физиологични фактори, които са от съществено значение за нормалното им ежедневие.

Промените в температурите на околната среда са от голямо значение за нормалния сън на хората. Тази информация е предоставена от група изследователи, които отбелязват негативно влияние върху съня в резултат на високите градуси.

По данни от тяхното проучване се очаква до 2099 г. климатичните промени да доведат до понижаване на съня с 50 до 58 часа на човек годишно. Загубата на сън заради температурите е по-значителна сред жителите отстрани с по-ниски доходи, както и при по-възрастните хора и жените.

Сънят е от голямо значение за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той е основният възстановителен процес на тялото. Поради тази причина загубата на сън може значително да повлияе върху здравето на хората.

Според резултатите по-топлите нощи - над 30 °C, водят до понижаване на съня със средно около 14 минути. Вероятността човек да получи необходимите за него 7 часа сън също се понижава с покачването на градусите. Изследователите разкриват, че при нормални условия на живот хората се адаптират много по-добре към по-ниските външни температури, отколкото към по-горещите условия.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК