Учени: Ограничаването на калории вечер удължава живота

Недостигът на храна предизвиква физиологични промени, които насърчават дълголетието

26.05.2022 | 12:24 Редактор: Теодора Патронова
Учени: Ограничаването на калории вечер удължава живота

Храненето късно вечер не е препоръчително според редица диети и специалисти. Ново проучване предполага, че и времето, в което човек се храни е от значение и за максимизиране на ефектите против стареенето, свързвани с диети, ограничаващи приема на калории.

Множество изследвания подкрепят твърдението, че недостигът на храна предизвиква физиологични промени, които насърчават дълголетието и забавят началото на заболяването, свързано с възрастта.

Диетите, свързани с ограничаването на калории при хората, които включват намаляване на средния прием на последните с около една трета, биха могли да удължат човешкия живот, въпреки че до момента липсват сериозни научни доказателства.

Това симулира група от изследователи от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, Тексас, да проучат дали времето на хранене допринася за удължаващите живота ефекти, в резултат на ограничения калориен прием. Те стигат до заключението, че в сравнение с неконтролируем прием на храна, диетите ограничаващи калорийния прием водят до повишаване на живота с 10%, докато в резултат на гладуване за 12 часа през нощта - фастинг, продължителността на живота е по-голяма с 20%.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК