Владимир Димитров - Майстора...икона и приятел: 140 г. от рождението на големия художник

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова откриха изложбата "Образът на Майстора" в галерия "Квадрат 500"

19.05.2022 | 19:19 Редактор: Жаклина Иванова

140 години от рождението на големия художник Владимир Димитров - Майстора. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова откриха изложбата "Образът на Майстора" в галерия "Квадрат 500". Организацията на събитието е отнела една година подготовка и включва картини и скулптури на над 30 български артисти.

Владимир Димитров - Майстора - икона, приятел, енигма. Това са част от думите, с които го описват неговите приятели и колеги, имали честта лично да познават българския художник.

"Майстора все още остава загадка за нас. По тази причина и неговите съвременници му обръщат много внимание. Неговата харизматична личност, неговият особен профил и въобще физиономиката с дългата брада, създават един образ на човек, който е малко външен от този свят", сподели кураторът Иво Милев.

Галерии в цяла България празнуват рождението на "художника на народа". В София негови картини могат да бъдат видени в две галерии - в "Квадрат 500", която представя образа на Майстора, както и в галерия "Дворецът", където са изложени емблематичните картини на художника.

"На нас ни се искаше да направим нещо, което не го представя по този традиционен и типичен начин, по който всички го познават от учебниците", обясни директорът на Националната художествена галерия Ярослава Бубнова.

Стоян Венев, Иван Ненов, Асен Василев са само част от имената, включени в изложбата, посветена на Майстора, която се състои не само от картини, но и скулптури, дело на Иван Лазаров.

Малцина знаят, че прозвището Майстора идва от студентските му години, когато е работил като бояджия.

"Той е бил талантът на тази бригада. Тогава си проличава и неговото умение да рисува", добави Милев.

Изложбите проследяват целия живот на Майстора, превърнал се в икона на българското изкуство и станал обект на вдъхновение на множество артисти.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК