Редица държави пускат жените в платен отпуск, докато са в цикъл

Предложението в Испания идва на фона на кампания на феминистки по целия свят

18.05.2022 | 10:49 Редактор: Искра Ангелова
Редица държави пускат жените в платен отпуск, докато са в цикъл

Много жени имат болезнена менструация, но само няколко държави по света, предимно в Азия, им позволяват да си вземат отпуск, за да се възстановят.

Испания се стреми да стане първата западна страна, която да последва примера им, като проектозакон, одобрен от правителството днес, дава на жените неограничен отпуск за болки при менструация, при условие че имат лекарска бележка.

Предложението идва на фона на кампанията на феминистки по целия свят за премахване на табуто, свързано с менструацията, но то предизвика критики от страна на испанските профсъюзи, които предупреждават, че менструалният отпуск далеч не облекчава жените, а може да накара работодателите да дават предимство на мъжете при наемане на работа.

Ето как менструалният отпуск се прилага в други държави:

- Индонезия -

През 2003 г. Индонезия прие закон, който дава на жените право на два дни платен отпуск по време на менструация месечно, без предварително уведомление. На практика обаче разпоредбата е по лично усмотрение. Много работодатели разрешават само един ден месечно, а други изобщо не дават менструален отпуск, защото не са запознати със закона или предпочитат да го пренебрегнат.

В доклад на Международната организация на труда от 2003 г. се предупреждава, че изискването за предоставяне на 24-дневен менструален отпуск на жените в допълнение към 12-те дни годишен отпуск представлява "значителен разход" за много работодатели и ги кара да дискриминират жените в политиката си за наемане на работа.

- Япония -

В Япония закон от 1947 г. постановява, че компаниите трябва да се съгласят да предоставят на жените менструален отпуск, ако те го поискат, за времето, през което се нуждаят от него. Той обаче не ги задължава да плащат на жените по време на менструалния отпуск, но според проучване на Министерството на труда от 2020 г. около 30% от японските компании предлагат пълно или частично заплащане.

Не много жени обаче се възползват от закона. Проучване, проведено сред около 6000 компании, установи, че само 0,9% от имащите право на това работнички са ползвали менструален отпуск.

- Южна Корея -

В Южна Корея жените имат право на един ден неплатен менструален отпуск на месец, като работодателите, които отказват, са заплашени от глоби в размер до 5 милиона вона (3910 долара), информира БГНЕС.

Отпускът става платен до 2004 г., когато Южна Корея преминава от шестдневна на петдневна работна седмица.

Проучване от 2018 г. показва, че ползването му е по-широко, отколкото в Япония, като малко над 19% от жените са си взели отпуск. Много от тях обаче заявиха, че предпочитат да не го правят поради консервативна или неблагоприятна работна среда.

- Тайван -

В Тайван Законът за равнопоставеност на половете в областта на заетостта дава на жените три дни менструален отпуск годишно, които не се приспадат от законоустановените 30 дни редовен отпуск по болест. Жените могат да ползват само един ден в рамките на даден месец.

Подобно на отпуска по болест, работничките в менструален отпуск получават само 50% от заплатата си.

- Замбия -

Замбия стана обект на завист от страна на други африкански държави, когато през 2015 г. прие закон, позволяващ на жените да си вземат един ден отпуск по време на менструация, без да уведомяват и без да представят лекарска бележка.

Макар че мярката е общоприета и подкрепяна, не всички работодатели с готовност спазват закона в деня, който дискретно се нарича "Ден на майката".

Но насърчавани от синдикатите, жените започват да упражняват правото си, казва пред АФП експертът по комуникации и защитник на правата на жените Рут Канянга Камви.

- Австралия, Индия, Франция -

Някои компании не чакат да бъдат задължени със закон да предлагат на жените отпуск за менструация. Сред тях са Victorian Women's Trust, австралийска агенция за равенство между половете, която предлага на служителките си 12 дни отпуск за менструация и менопауза; индийският стартъп за доставка на храна Zomato, който предлага 10 дни отпуск за менструация; и френската кооперация La Collective, която дава на служителките си до един ден отпуск по менструация на месец.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК