Как да намалите подуването по време на месечния цикъл?

Избягвайте консумацията на солени храни и захарни изделия

21.08.2020 | 00:20 Редактор: Ралица Братанова
Как да намалите подуването по време на месечния цикъл?

Подуването на корема преди и по време на месечния цикъл, в някои случаи и по време на овулация, обикновено е резултат от промени в нивата на половите хормони прогестерон и естроген.

В допълнение задържаме и повече водно тегло, което ни кара да се чувстваме подпухнали. Как можем да намалим до минимум подуването в този период от месеца? Освен редовната спортна активност и консумацията на свежа вода, вижте още няколко лесни стъпки, пише Az-jenata.bg.

Избягвайте консумацията на солени храни и захарни изделия

Натрият в солта може да е причина за покачване на водното ви тегло, т.е. да задържате повече излишни течности. Ето защо е добре да добавяте по-малко сол в храната си, да избягвате пакетираните и солени лакомства.

Яжте храни, богати на калий

Добавянето към менюто на повече храни, богати на калий, може да помогне за намаляване на подуването на корема и общото задържане на вода. Изследвания показват, че калият е минерал, който намалява нивата на натрий в организма и спомага за производството на урина. По този начин калият може да помогне за намаляване на задържането на вода и подуването на корема. Хапвайте повече домати, тъмни листни зеленчуци, като спанак, сладък картоф, банани, авокадо.

Избягвайте да консумирате рафинирани въглехидрати

Под рафинирани въглехидрати разбирайте бяло брашно и преработени захари. Тяхната консумация причинява пикове в нивата на кръвната захар, което е причина за покачването на нивото на инсулин в кръвта, което кара организма да задържа повече натрий, с чиято обработка бъбреците не могат да се справят. В резултат, след любимата ни баница или друга тестена закуска, вафла, шоколад, ние сме по-подути, чувстваме се мудни. Ето защо избягвайте рафинираните въглехидрати, внимавайте и с консумацията на бял ориз и обикновени картофи.

Естествени диуретици

Още един начин да намалите излишното задържане на течности и подуването преди и по време на месечния ви цикъл е да увеличите консумацията на храни, които са сочени за диуретици. Редица вкусни и полезни храни имат естествени диуретични свойства.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК