Учени откриха защо е полезно да прекарваме повече време на открито

Изследвания са показали, че се увеличава количеството сиво вещество

13.05.2022 | 16:18 Редактор: Теодора Патронова
Учени откриха защо е полезно да прекарваме повече време на открито

Германско проучване, публикувано в The World Journal of Biological Psychiatry, е показало, че дори краткият престой на открито има полза за мозъка ни.

За да провери ползите от времето, прекарано на открито за мозъка, екипът от Института за човешко развитие Макс Планк и Медицинския център Хамбург-Епендорф е проследил група от здрави участници, живеещи в градска среда, на средна възраст, в продължение на 6 месеца. През това време са били извършени повече от 280 ЯМР изследвания на мозъка им.

Преди извършване на изследването с ЯМР се е вземало предвид това, което участниците са правили преди 24 часа, и по-специално часовете, които са прекарали на открито. Участниците са били попитани за приема на течности, кофеин и нивото на физическа активност.

Мозъчните изследвания са показали, че времето, прекарано на открито от участниците, е свързано с повишено количество сиво вещество в дясната дорзолатерална префронтална кора, която е горната и страничната част на челния лоб на мозъка. Тази част от кората участва в планирането и регулирането на действията, а също и в когнитивния контрол. Освен това е известно, че много психиатрични заболявания са свързани с намаляване на сивото вещество в префронталната област на мозъка.

Физическата активност, приемът на течности, кофеин и часовете, прекарани навън на слънчева светлина, са фактори, които също имат положително действие върху сивото вещество на мозъка. Физическата активност увеличава невронните връзки, което в крайна сметка ни предпазва от когнитивен спад с течение на годините.

Резултатите от това проучване показват, че структурата на мозъка и настроението ни се подобряват, когато прекарваме повече време на открито, пояснява Симон Кюн. Това вероятно се отразява и на концентрацията, работната памет и психиката като цяло, подчертават изследователите.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК