Проф. Кантарджиев: Бум на респираторни инфекции заради липсата на слънце и разходки

Има много хепатотропни вируси, които могат да засегнат черния дроб, уточни бившият шеф на НЦЗПБ

11.05.2022 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Кантарджиев: Бум на респираторни инфекции заради липсата на слънце и разходки

Закъснялата пролет и липсата на слънце и разходки са причина за бума на респираторни инфекции у нас, заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и съветник на Столичната община по здравни въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

Има много хепатотропни вируси, които понякога могат да засегнат черния дроб, поясни той във връзка с притесненията около неустановения хепатит, който покосява деца в цял свят. 

"При много висок процент от засегнатите от неизвестен хепатит деца е доказан аденовирус. Въпросът е този аденовирус ли се е променил, за да прави такива неща, или липсата на аденовируси през последните две години поради мерките и коронавируса, е довела до този понижен имунитет", уточни проф. Кантарджиев пред БНР.

Той посочи за какви симптоми да следят близките на лица, за които има съмнение за болестта - пожълтяване на лигавицата, редки изпражнения и много тъмна урина. Бившият шеф на НЦЗПБ посъветва хора с подобни симптоми веднага да потърсят специализирана медицинска помощ.

Той подчерта, че по света има установени 228 случая на този неизвестен хепатит. А в доклад от Великобритания пише, че броят на заразените в страната намалява през последните 20 дни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК