Дете на близо 5 г. от Бургас е първият случай на мистериозния хепатит

Няма данни как то се е заразило

09.05.2022 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Съмнения за първи случай на мистериозния остър хепатит при дете в Бургас. Проверява се пробата на пациент на 4 години и 8 месеца. Детето постъпва за лечение в инфекциозното отделение на държавната болница в Бургас, след като лечението от личния лекар не дава резултат.

"Детето е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му. Било е лекувано от личен лекар, но паради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, които показват отново завишените стойности, изпълнявайки препоръките на Министерството на здравеопазването детето е насочено към инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас", каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров.

В лечебното заведение е проведено адекватно лечение по алгоритъм на клинична пътека и е изписано с подобрение. При проведената терапия не са възникнали усложнения, стана ясно още от думите му.

Не е ясно как се е заразило детето. Повече от месец не е посещавало детска градина. 

"Нямаме данни за пътуване и за заболели около него лица в семейството и в колектива, които да ни навеждат на мисълта, че има някаква епидемиологична връзка", обясни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

От болницата уточниха, че засега случаят със съмнения за мистериозния хепатит в Бургас е само един и няма паника. 
 
"В част от тези случаи, които са обявени в Европа, при 8 се е наложила чернодробна трансплантация. Може би това всява паника", отбеляза д-р Светослав Тодоров.

Като превантивна мярка лекарите препоръчват честото миене на ръце и дезинфекция. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК