На какви храни да наблегнем лятото, за да бъдем по-здрави?

Плодове и зеленчуци, богати на хранителни вещества

09.05.2022 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
На какви храни да наблегнем лятото, за да бъдем по-здрави?

Лятото е любимо време от годината, което всеки чака с нетърпение. Слънце, приятни емоции, пътешествия, морски и планински почивки са само част от асоциациите, с които свързваме лятото. Всеки сезон има своите сезонни храни. През лятото има някои прекрасни продукти, с които е добре да заредим тялото си за повече здраве.

Домати

Доматите са чудесен зеленчук, който по същество всъщност е плод. Сладки, сочни, доматите са изпълнени с антиоксиданти, витамини и минерали, от които организмът ни има нужда през лятото, според healthline.com. Освен това, доматите са много богати на вода, което носи допълнителна хидратация през лятото, което е много важно в жегите.

Краставици

Краставиците са много богати на вода, което ги прави един от най-добрите зеленчуци за хидратация през лятото. Бедни са на калории, което означава, че можете да ги хапвате в изобилие. В допълнение краставиците са източник на витамин К, С, манган, калий. Не съдържат никакви мазнини. Освежаващи са и носят истинска наслада в горещите летни дни.

Тиквички

Тиквичките са чудесен зеленчук за лятото. Те са бедни на калории, което позволява по-изобилното им включване в храненето. Същевременно са прекрасен източник на витамин А, манган, калий и много други минерали и витамини, ценни за здравето.

Боровинки

Боровинките са суперхрана, която да не забравяте през лятото, особено в късните летни месеци. Те са невероятно полезни, защото са много наситени с антиоксиданти, фибри, минерали и витамини. Особено важни са за здравето на мозъка, сърцето, нервната система, храносмилането, нормалното протичане на метаболизма и правилното усвояване на въглехидратите. Боровинките съдържат мощни антиоксиданти и флавоноиди, които намаляват риска от хронични заболявания, диабет, рак, информира az-jenata.bg.

Праскови

Прасковите са емблемата на късното лято. Те са превъзходен плод с невероятни качества. Сладки, сочни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти, те носят редица ползи за здравето, според healthline.com. Наред с всички останали костилкови плодове, прасковите носят чудесни ползи за здравето. Те са богати на калий, витамин А, С, както и множество антиоксиданти, потискащи възпаленията и намаляващи риска от хронични и ракови заболявания.

Ягоди

Сочни и сладки, ягодите са истинска суперхрана за лятото. В ранните месеци на лятото ягодите са в изобилие. Възползвайте се от сезона, защото те предлагат изключителни хранителни ползи за здравето, според WebMD. Ягодите са полезни за здравето на сърцето, понижават холестерола, контролират кръвната захар, регулират храносмилането, облекчават запека, а богатото наличие на полифеноли и антиоксиданти в тях намалява риска от някои видове рак.

Пъпеш

Пъпешът е класически летен плод. С неговата сочност, сладост и нежна текстура, той носи истинска наслада в горещите летни дни. Богат на витамин С, зеаксантин и бета-каротин, той е невероятно полезен за всички функции в тялото, по-специално зрението, имунната система, сърдечносъдовата функция, контрола на кръвната захар, холестерола, кръвното налягане. За това допринася и калият, който се среща в изобилие в този чудесен плод.

Диня 

Динята също е богат източник на вода, ценна през лятото, когато се потим обилно и губим течности от тялото си. Тя е богата и на витамини и минерали, както и на антиоксиданти. Освен това е сладка и освежаваща - точно от това имаме нужда през лятото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК