Каква е връзката между наднорменото тегло и стреса?

Ако живеете в продължително високи нива на стрес, това може да промени функционирането на клетките

02.05.2022 | 15:03 Редактор: Теодора Патронова
Каква е връзката между наднорменото тегло и стреса?

Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Обикновено се натрупва вследствие на множество фактори и всички те влияят зле на здравето, а и на теглото. Съществува връзка между хронично високите нива на стрес всеки ден и наднорменото тегло. Стресът е и една от причините да не можете да отслабнете въпреки усилията, които полагате.

Ако живеете в продължително високи нива на стрес, това може да промени функционирането на клетките, а това оказва сериозен негативен ефект върху всички процеси в организма, особено на метаболитно и хормонално ниво.

Кои са начините, по които стресът е свързан с наднорменото тегло?

Стресът може да намали нивата на активност.

Едно от най-честите проявления на стреса е намаляването на енергийните нива в тялото, което оказва влияние върху активността. Така попадате в омагьосан кръг на наднормено тегло и липса на енергия за физическа активност, с помощта на която да го редуцирате. Натрупването на стрес в организма води до хронична умора и ниски нива на енергия.

Стресът се намесва в процесите на съня.

Ако не спите добре, вероятността да страдате от наднормено тегло, е по-голяма. А една от възможните причини да не спите добре и да имате нарушения в съня е именно стресът. Той оказва отрицателно влияние върху механизмите на съня, настроението, способността на организма да си почине от ежедневните умствени и физически натоварвания.

Стресът влияе на храненето и диетата.

Според учени от Robert Wood Johnson Medical School, стресът може да повлияе храненето в две посоки – както да ви накара да преяждате и да консумирате висококалорични храни, така и да гладувате, да изгубите апетит. Високите нива на стрес стимулират повишаването на хормона на стреса кортизол, който предизвиква глад за сладки, солени, мазни, пържени, калорични храни, които създават временно усещане за спокойствие, според клиника Кливланд.

Стресът може да забави метаболизма.

Стресът засяга всички системи в организма, включително нервната, ендокринната и имунната. Тези три системи работят в тесен синхрон. Когато той бъде нарушен заради високите нива на стрес, натрупани в тялото, може да последва хаос в хормоните и промени в метаболизма. Един от възможните ефекти от тези нарушения е забавянето на метаболизма, което е предпоставка за наднормено тегло дори без да увеличавате приема на калории.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК