Какви са ползите от какаото за сърдечносъдовото здраве?

Все повече научни доказателства показват, че какаото предпазва сърцето

05.05.2022 | 21:34 Редактор: Ваня Кузманова
Какви са ползите от какаото за сърдечносъдовото здраве?

Все повече научни доказателства показват, че какаото предпазва сърцето. За първи път е проведено мащабно проучване за изследване на дългосрочните ползи от какаовите флаваноли и е установено, че те могат да имат защитни свойства за сърдечносъдовото здраве.

Естественото какао съдържа повече от 50 биоактивни съединения като флаваноли и флавоноли, които са молекули от семейството на флавоноидите - вид полифеноли на растителна основа с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Чаят, гроздето и горските плодове са други богати на флаваноли храни с благоприятен ефект. Трябва да се отбележи, че полезните свойства за сърдечносъдовото здраве, които осигуряват тези вещества, съдържащи се в какаото, не могат да се осъществят чрез консумация на шоколад, въпреки че той съдържа висок процент какао.


 
Ползи за сърдечносъдовото здраве

При анализа на резултатите се е установило, че какаовите флавоноли намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и усложнения с 10%. Групата, която е приемала добавката с какаови флавоноиди, е имала значително намаление на риска от летален изход  от сърдечносъдови заболявания, средно с 27%. Редовният прием на какаови флаваноли е допринесъл за 15% по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и усложнения и 39% по-нисък риск от летален изход от сърдечносъдови заболявания.

Повече по темата четете в puls.bg  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК