Безсънието е често срещано: Кои вещества пречат на съня?

Приемането на твърде много кофеин може да повлияе на качеството на съня

05.05.2022 | 09:31 Редактор: Ваня Кузманова
Безсънието е често срещано: Кои вещества пречат на съня?

Какво включва безсънието?

Безсънието е често срещано разстройство на съня, при което възникват проблеми със заспиването или с качеството на съня. Безсънието може да попречи на ежедневните дейности на човек, както и да предизвика чувство на раздразнителност или сънливост през деня.

Това, което човек консумира, може пряко или косвено да повлияе на качеството и продължителността на неговия сън. Някои храни или компоненти в храните могат да нарушат циркадния ритъм (вътрешния биологичен часовник), променяйки моделите на сън.

Кофеин

Много хора използват кофеина, за да останат будни. Приемането на твърде много кофеин обаче може да доведе до намаляване на общото време за сън и качеството на съня, както и да повлияе на времето, в което човек заспива. Ограничаването на приема на кофеин с храни и напитки в късния следобед и вечер може да помогне за намаляване на ефекта му върху съня.

Черен чай

Една чаша черен чай съдържа около 47 милиграма кофеин. Това е около две трети от количеството кофеин, което се съдържа в кафето и представлява едно от най-високите нива на кофеин от всички чайове. Поради това черният чай може да действа като стимулант и да държи човек буден през нощта.

Алкохол

Алкохолът е друго често използвано психоактивно вещество. Много хора използват алкохол, за да подпомогнат съня. Въпреки това, алкохолът може да наруши здравословните модели на сън, като нарушава стадиите на съня и може да доведе до безсъние.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК