Нервност и смущения в съня - защо трябва да откажем следобедното кафе

Кофеинът стимулира централната нервна система

29.04.2022 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Нервност и смущения в съня - защо трябва да откажем следобедното кафе

Когато следобед усетите, че нямате енергия, изтощени сте от дългия работен ден, а все още ви остават часове, докато се приберете вкъщи да си починете, едно от нещата, които ви спасяват, е чаша топло ароматно кафе. Кафето следобед ви дава енергия и отваря очите ви, когато клепачите натежават.

Кафето следобед има редица негативни ефекти върху организма и здравето, които може би не усещате веднага. С течение на времето редовното пиене на кафе в следобедните часове може да има силно отрицателен ефект върху организма.

Ето няколко причини да спрете да пиете кафе следобед.

1. Повишава нервността.

Следобедното ви кафе може да е причината за това да сте по-нервни, напрегнати, избухливи. То може да помогне за получаване на прилив на енергия, но този ефект бързо спада след това. На негово място се появява раздразнителност и повишена възбудимост на нервната система. Кофеинът е стимулант, който внезапно ви кара да се чувствате ободрени, но скоро след това този пик спада и на негово място идва нервността.

2. Нарушения на естествения ритъм на тялото.

Кофеинът стимулира централната нервна система. Това помага за повишеното внимание, концентрация, памет и работоспособност. Но кофеинът в следобедните часове на деня може да повлияе негативно на съня, като го направи по-неспокоен, може да имате трудности в заспиването, възможно е да се появят нощни събуждания.

Дълбокият сън е нужен на организма и мозъка за извършване на редица функции, за намаляване на стреса, за нормализиране стойностите на кръвното налягане. Следобедното кафе може да наруши механизмите на съня.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 1 месец
Зависи, на някои хора хич не им влияят и 5 кафета на ден. Сигнализирай за неуместен коментар