Защо трябва да внимавате с чая и кафето при дефицит на желязо?

Ниските нива на желязо водят до липса на кислород в кръвта

09.04.2022 | 22:30 Редактор: Ваня Кузманова
Защо трябва да внимавате с чая и кафето при дефицит на желязо?

Дефицитът на желязо е често срещан, особено при жените. Симптомът, който се откроява най-много, е умора и бледност, както и по-голяма чувствителност към инфекции.

Ниските нива на желязо водят до липса на кислород в кръвта, което се проявява с липса на енергия. Дефицитът на желязо може също да наруши функциите на някои имунни клетки, което води до повтарящи се инфекции.

При вече установен дефицит на желязо или склонност към ниски нива на желязо, трябва да се внимава при приема на кафе и чай. Според едно проучване само една чаша кафе намалява усвояването на желязо, прието с храната, с почти 40%. Чаят също намалява усвояването на желязо с 64%.

Двете напитки съдържат различни вещества, които участват в нарушаването на усвояването на желязото - полифеноли, хлорогенна киселина и танини.

Въпреки това, когато кафето се изпие в рамките на един час след хранене, то намалява усвояването на желязо толкова, колкото ако се приема по време на хранене.

Ето защо, чаят или кафето трябва да се консумират извън хранителните приеми или да има поне един час между храненето и приемът на зелен чай или кафе. Според други изследвания, пиенето на чай следобед също помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК