Наистина ли кафето дава допълнителна енергия?

За да получите здравословен прилив на енергия, диетологът посъветва да похапнете

20.02.2022 | 13:08 Редактор: Теодора Патронова
Наистина ли кафето дава допълнителна енергия?

Индийската диетоложка Пуджа Махиджа опроверга най-популярния мит за кафето, според който тази напитка дава на човек допълнителна енергия. Тя разказа за истинския ефект на кофеина в своя Instagram.

Махиджа заяви, че кафето не дава на човек допълнителна енергия, както вярват мнозина, а само "я заема". Тя обясни, че кофеинът, като всеки стимулант, просто изразходва ресурсите на тялото. Това е така, защото кофеинът има подобна структура на аденозина, който се натрупва в тялото през целия ден и ви кара да се чувствате сънливи, казва Махиджи.

Аденозиновите рецептори в мозъка се запълват с кофеин и това създава временна илюзия за бдителност. В същото време мозъкът се нуждае от аденозин и той започва да създава нови рецептори, които се пълнят през деня с аденозин или кофеин, ако пиете много кафе. Според Махиджи затова някои хора ще страдат от безсъние, ако пият кафе следобед, а други спокойно заспиват след чаша напитка. Всичко зависи от това какво вещество е попаднало в рецепторите.

За да получите здравословен прилив на енергия, диетологът посъветва да не пиете кафе, а да похапнете, съобщи БГНЕС.

По-рано американският диетолог Лорън Манакър изброи продукти, които ще ви помогнат да сте нащрек без кафе. Освен всичко друго, специалистът посочи постно говеждо месо и киви.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК