Кои храни са за предпочитане при болно гърло?

Яжте пилешка супа, избягвайте алкохола

04.05.2022 | 12:02 Редактор: Ваня Кузманова
Кои храни са за предпочитане при болно гърло?

Болното гърло създава проблеми при преглъщане и може да е истинско предизвикателство, когато се храните. Но и храната, която консумирате, има значение при болното гърло. Някои храни имат успокояващ ефект, докато други го дразнят и възпаляват още повече.

Кои храни са вредни и кои полезни при болно гърло?

Полезно: пилешка супа

Пилешката супа е едно от най-подходящите ястия, когато сте болни или настинали. Тя успокоява раздразненото и зачервено гърло, а в допълнение укрепва и имунната система. В пилешката супа се съдържат ценни хранителни вещества, които дават сили на организма да се бори с инфекциите. Пилешката супа може да помогне да облекчите симптомите на запушен нос, болно гърло, да улесни дишането. Тя има лек противовъзпалителен ефект и овлажнява гърлото при преглъщане.

Нездравословно: алкохол

Алкохолът трябва да се избягва, когато имате болно гърло, настинали сте или имате вирусна инфекция. Той блокира механизмите на имунната система, намалява съпротивителните сили на организма и забавя процесите на оздравяване.

Полезно: бъркани яйца

Бърканите яйца са храна, която може да помогне да облекчите болното гърло, а и със сигурност няма да го раздразни допълнително. Бърканите яйца са меки, с нежна текстура, което ги прави лесни за преглъщане. Освен това са богати на протеини и витамини, които не само облекчават болката, а и стимулират оздравяването, според healthline.com.

Избягвайте: кисели краставички

Киселите краставички са ободряващи и с приятен вкус, но в тях обикновено има доста сол. Тя може да раздразни възпаленото и зачервено гърло. Затова не е добра идея да ги хапвате, докато сте болни. Иначе те са богати на пробиотични бактерии, ценни за имунната система. Ако гърлото спре да ви боли така силно и дискомфортът при преглъщане отмине, можете да хапнете от любимите си хрупкави кисели краставички.

Здравословно: мед

Медът е една от най-здравословните храни при настинки и вирусни инфекции. Той има силни противовъзпалителни свойства, стимулира оздравяването и облекчава симптомите на болно и зачервено гърло, запушен нос, потиска секретите.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК