Как да приготвим вкусен козунак на конци, но без да се провалим?

Оставяме на топло да втаса около 1 час

18.04.2022 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Как да приготвим вкусен козунак на конци, но без да се провалим?

Продукти:

- 500 г брашно

- 3 яйца

- 160 г захар

- 130 г масло

- 130 г прясно мляко

- 1 пак. мая

- 1/2 щипка сол

- 1/2 кора и сок от лимон

- 1 ампула ванилия

- 100 г стафиди

- 1 ампула ром

- 1/2 пак. локум

По желание се добавя и кулинарен шоколад (парченца)

Приготвяне:

Правим кладенче от брашно, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата (като отделяме 1 жълтък за намазване), ванилията, прясното мляко, сока от лимона, настърганата лимонова кора и захарта, накрая слагаме маята, съветва az-jenata.bg.

Започваме да месим като добавяме постепенно разтопеното масло. Трябва да получим меко тесто. Оставяме на топло да втаса около 1 час. През това време поръсваме стафидите със рома.

След като е втасало вече тестото, го разделяме на 6 топки.. Правим 6 ленти, и във всяка слагаме по малко от стафидите и локума,3-те се слагат вертикално, 3-те хоризонтално и се преплитат, слагат се една под друга, като се редуват. Оформяме като топка, поръсваме обилно със захар.

Печете във форма за торта, обилно намазана с масло. Оставяме да втаса отново, и печем в умерена фурна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
калинка
преди 2 години
Няма грам гаранция за подобно нещо. Единствения начин да не се провалим, е да сме го правили много пъти. За пръв път ако е - абсурд. Сигнализирай за неуместен коментар