Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност, за да запазим околната среда?

Количеството битови фармацевтични отпадъци варира между 3 и 50%

14.04.2022 | 22:57 Редактор: Ваня Кузманова
Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност, за да запазим околната среда?

В последните години се наблюдава значително увеличаване употребата на лекарства, което неминуемо води и до повишаване на вредните отпадъци, натрупващи се в околната среда. Количеството битови фармацевтични отпадъци варира между 3% и 50% на консумираните лекарства по лекарско предписание. По данни, идващи от САЩ, около една трета от лекарствата, отпускани по лекарско предписание се озовават на боклука.

У нас това също е сериозен проблем, който идва основно от това, че няма ясно разписани правила, по които би трябвало да става изхвърлянето на лекарствата с изтекъл срок на годност. По-голямата част от хората се обръщат към аптеките, които всъщност не са оторизирани да събират лекарствата с изтекъл срок и в повечето случаи фармацевтите не могат да насочат хората къде биха могли да предадат такива лекарства.

От последните решения, взети от Фармацевтичната група на Европейския съюз става ясно, че фармацевтичните отпадъци категорично не трябва да се изхвърлят редом с битовия отпадък. Фармацевтичните отпадъци, попадайки в почвата и водата, може да доведе до биоакумулация и отрицателно въздействие върху екосистемата. 

Освен водните обитатели и животните, хората също са изложени на негативни последици, които биха могли да повлияят поведение и физиология. Ако остатъци от антибиотици попаднат в тялото, антимикробната резистентност също се увеличава. 

По тази причина изхвърлянето на лекарства в тоалетната или канализацията също е погрешно и опасно.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
bokomok
преди 2 години