Цените на най-търсените лекарства без рецепта скочиха с до 30%

Българите доплащат най-много за медикаменти в сравнение с другите европейци, подчерта Аркади Шарков

24.02.2022 | 15:00 Редактор: Елеонора Танева
Цените на най-търсените лекарства без рецепта скочиха с до 30%

Парите за здравеопазване в Бюджет 2022 са увеличени в с сравнение с миналата година. С около 600 милиона лева повече са предвидените средства. Има около 2,8 милиарда лева, заделени за болничната помощ, което би следвало да позволи увеличението на клиничните пътеки с около 30%. Това заяви здравният експерт и икономист Аркади Шарков.

Той подчерта, че ключовите елементи от инфлацията, които касаят лечебните заведения в България, са цените на тока, консумативите, лекарствата. 

"Резултатите от инфлацията в момента ги поемат търговците на едро, аптеките и най-вече гражданите. За някои лекарства цените са се качили между 15 и 30%. Тук не говорим за скъпоструващите лекарства, говорим за "ежедневните" лекарства без рецепта или тези с рецепта за лечение на бактериални и вирусни инфекции", уточни Шарков в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът подчерта, че цените в здравеопазването изостават с над четири пъти от останалите цени в икономиката. И припомни становище на ЕК, според което българите доплащат най-много за лекарства в сравнение с другите европейци.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК