Украинско сопрано в операта в Стара Загора: Музиката е моето оръжие

Тамара Калинкина е заслужила артистка на Украинската национална опера в Киев

01.04.2022 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Украинска оперна прима с дебют на българска сцена. Избягалата от войната Тамара Калинкина е една от младите звезди на Киевската опера. Тя казва, че нейното оръжие е музиката. 

Тамара Калинкина е заслужила артистка на Украинската национална опера в Киев. Когато разбират, че бяга от войната, към нея отправят покана от операта в Стара Загора. В града на липите и поетите Тамара Калинкина попада след покана от директора на операта. За това, че се кани да напусне, директорът на старозагорската опера научил от свои колеги.

"Свързах се веднага с нея и я поканихме да дойде в Стара Загора. Тя дойде след около една седмица и вече е част от нашия творчески екип", заяви директорът на Държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов.

В Стара Загора оперната прима пристига със семейството си. 

"В България се чувствам прекрасно. Огромно благодаря за гостоприемството, невероятни хора, много топли, много радушни. Удивителна страна, аз съм много благодарна за това гостоприемство и за това, че България отвори за мен своите врати за творчеството, за възстановяване на силите и за този душевен, душевен покой", сподели Тамара Калинкина.

"Съвсем неочаквано на сцената се срещат украинското сопрано Тамара Калинкина, заедно с руския тенор, който живее от дълги години във Франкфурт Алексей Косарев. Това ни показва, че музиката е нещо, което, като най-велико човешко създание, надгражда всичко онова, което ние в днешното битие се опитваме да сглобим", допълни Огнян Драганов.

От операта в Стара Загора са в контакт с други свои колеги от Украйна. И са готови да ги включат в репертоара на операта и да им осигурят временен дом.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК