Фондация "За доброто" радва децата бежанци от Украйна с игри и образование

Заедно с екипа от педагози в инициативите са се включили и много доброволци

31.03.2022 | 19:40 Редактор: Здравко Черкезов

Помощ за децата бежанци от Украйна. Фондация "За доброто" и техни партньори организират целодневни занимания в "Музейко".  Те включват време за игри, рисуване и образование. Заедно с екипа от педагози в инициативите са се включили и много доброволци. 

Докато майките, които са избягали от войната в Украйна, започват живота си отначало в България, децата започват да се връщат към нормалния начин на живот. Всеки ден учители и доброволци организират образователни, социални и спортни занимания за тях. 

"Най-трудно беше овладяването на тяхното психическо състояние, емоционалността им, защото идват за първи път в непозната среда, но се справихме бързо и те в момента са щастливи", сподели Надежда Рангелова.

"Ние имаме психолози, които всеки ден работят с децата при тази групова работа. Излязоха много важни моменти, децата разказваха как им е мъчно за любимата им баба, за къщата, за кучето, за децата от тяхната друга градина, а такива моменти има винаги", разказа още тя.

Теодора става доброволец още в първите дни на откриването на центъра.  Споделя, че най-голямата благодарност за нея са усмивките на децата.

"Много ми е драго, когато сутрин кажат, "Здравей, Теодора", и ме помнят от предишния ден. На мен също ми е много радостно, понякога ми дават и малък подарък", посочи тя.

"Те, като дойдат веднага, казват, "Аз съм от Украйна", те сякаш идват на едно изцяло ново място, "избягахме от нашата родина, защото там се случват ужастни неща. Нас руснаците ни нападнаха без причина", и след това виждат, че сме тяхни приятели и вече се отпускат и играят като всяко дете", разказа още Теодора.

Спортът обединява и сплотява децата дори по време на война. Затова преподаватели и студенти от Националната спортна академия се включват всеки ден в програма им с различени занимания.

"Спортът като цяло обединява без значение от възрастта, пола, расата и кой от коя държава е. Виждам в очите им звездички, радостни са и не са стресирани, което за мен беше най-важно", сподели гл.ас Петя Димитрова.

"От една страна съдбата на тези деца, всички я знаем, а от друга - спорта като социална сфера винаги помага в подобни моменти", изтъкна доц. Георги Драганов.

И така малки и големи се обединяват за доброто.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК