Здравните осигуровки на бежанците от Украйна и Ковид мерките скараха депутатите

Има спор дали се делегират правомощия на здравния министър и на държавния главен инспектор

31.03.2022 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

Какви Ковид мерки да останат след отпадането на извънредната епидемична обстановка - това обсъждат депутатите. По-рано те одобриха държавата да поема пълните здравни осигуровки на бежанците от Украйна.

Има спор дали се делегират правомощия на здравния министър и на държавния главен инспектор, които на локално ниво да могат да определят дали да се носят маски и какви да бъдат ограниченията, за да противопоставим на заразата. Освен за здравните мерки, се заговори и за икономическите мерки, защото след изтичането на извънредната обстановка ще бъде прекъсната и практиката за това медиците на първа линия да получават 1000 лв.

"Този законопроект по-скоро трябва да бъде под заглавие "2 години тормоз не стигат". Искам да поздравя вносителите за бързината, с която се разглежда", каза депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева.

"ДПС ще гласува "въздържал се", защото законопроектът е финансово необезпечен и защото неговото приемане и прилагане може да доведе до проблеми в системата на лечебните заведения", коментира Джевдет Чакъров от ДПС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК