Брюкселското зеле е миниатюрен сорт зеле, който има леко горчив вкус и по-твърда текстура. Заради натрапчивия вкус много хора не го харесват. А то заслужава специално място в храненето, защото е изключително полезно.
1. Изберете възможно най-пресните зелки.
Колкото по-старо е брюкселското зеле, толкова по-горчив вкус има. Изберете възможно най-пресните малки зелки, за да сте сигурни в успеха на ястието си.
2. Отстранете външните листа.
Горчивината на брюкселското зеле идва до голяма степен от външните листа, оформящи най-горния слой. Премахнете ги, за да намалите горчивия вкус. Те и без това често са завехнали
3. Бланширайте в солена вода.
Бланширането в подсолена вода ще направи брюкселското зеле не само по-малко горчиво, но и по-меко. С тази техника ще намалите времето за готвене. Ако готвите брюкселското зеле в комбинация с други продукти, то може да остане сурово, докато останалите компоненти вече са готови. С бланширането скъсявате този процес и правите готвенето на брюкселско зеле по-лесно, вкусно и бързо.
4. Гответе на по-висока температура.
Ако печете брюкселското зеле на по-високи градуси, това ще карамелизира въглехидратите и естествените захари в тях, като ще ги направи по-сладки.
5. Добавете киселини, мазнини или пикантни подправки.
За да намалите горчивината на брюкселското зеле, добавете някои вкусни съставки. Пикантните вкусове потискат горчивия вкус. Мазнините и киселините също имат подобен ефект. Ако добавите киселинност, сладост, пикантност или мазнини към ястието, брюкселското зеле спира да нагарча.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Орбан: Унгария ще съди Европейската комисия
До 18:00 часа не се допуска преминаване на камиони през "Кулата - Промахон"
Съдът на ЕС разглежда жалба на "Възраждане" срещу влизането ни в Еврозоната
В кадър: Ден преди Никулден, опашки за риба на Женския пазар
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
ФИФА с нововъведение за засадите на световното по футбол
Съдия Ганчева разказа пред ученици за последиците от употребата на "райски газ"
ПП-ДБ внесе вота на недоверие към кабинета "Желязков"
Правителство, синдикати и работодатели постигнаха съгласие по новия Бюджет 2026
Какво ще бъде времето в събота?
Без увеличаване на данък дивидент и на осигурителните вноски - правителството внася проектобюджета в понеделник
Икономиката на еврозоната е нараснала с повече от първоначално отчетеното
Оборотите в търговията на дребно у нас нарастват символично през октомври
ПП-ДБ внесе вота на недоверие към кабинета „Желязков“
преди 3 години