Каква е тайната за перфектната картофена салата?

Никога не варете картофите просто във вода

01.03.2022 | 11:31 Редактор: Искра Ангелова
Каква е тайната за перфектната картофена салата?

Картофената салата е любимо ястие през цялата година. През зимата тя е незаменима гарнитура към ястията на трапезата. През лятото е верен приятел на печеното месо на грил, скара, както и за любимия ви пикник с приятели и семейство.

Невинаги обаче успяваме да приготвим картофената салата по най-добрия начин. Веднъж картофите са прекалено скашкани, друг път пък някои остават твърди и недобре сварени. Понякога сосът идва в повече и превзема текстурата на салатата, а друг път тя остава прекалено суха.

Как да приготвяме картофената салата по перфектен начин всеки път? Ето няколко съвета.

Изберете правилния вид картофи

Всичко зависи от вашите предпочитания и вкусове, и това какво очаквате от картофената салата. Ако харесвате салатата да е с контрастиращи текстури, изберете по-твърди картофи, например по-стари жълти картофи или червени картофи. Те ще запазят формата си след варене и няма да се скашкат лесно. Ако предпочитате картофената салата да е по-кремообразна, изберете нишестен вид картофи или по-пресни картофи. Те ще поемат повече от дресинга и майонезата, и ще добият по-мека текстура.

Подправете водата

Никога не варете картофите просто във вода. Винаги я подсолявайте, за да сте сигурни, че солта ще проникне в картофите и ще ги овкуси по време на процеса на готвене. Най-добре е да осолите водата повече, за да може солите да проникнат в картофите и да им помогнат да поемат ароматите на подправките впоследствие. Според вкуса ви ще прецените дали да добавите още сол в готовата салата или ще се насладите на остатъка от добре осолената вода.

Не прекалявайте с варенето, но и не оставяйте картофите сурови

Много е важно да уцелите момента на готвенето. Картофената салата не трябва да става на пюре, но в никакъв случай не трябва и да е сурова. Картофите не трябва да хрупат, нито да се размазват като масло. За да избегнете преваряването на картофите, започнете варенето със студена вода, която постепенно да се загрява. Осолете я много добре. За да не ги преварите, извадете ги от врящата вода, докато са леко ал денте (съвсем леко сурови) и ги притиснете с вилица. Ако вилицата минава свободно през тях, значи са готови.

Нарежете картофите равномерно

Една от тайните на перфектно сварената картофена салата е в равномерните парчета картофи. Когато те са нарязани на еднакво големи парчета се сваряват по еднакъв начин, няма несварени или скашкани участъци. Крайният резултат си заслужава.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК