Не допускайте тези грешки при готвенето на зеленчуци

Те са безценен източник на полезни въглехидрати, витамини, минерали, фибри, мощни антиоксиданти

07.01.2022 | 09:43 Редактор: Жаклина Иванова
Не допускайте тези грешки при готвенето на зеленчуци

Зеленчуците са едни от най-здравословните храни. Те са безценен източник на полезни въглехидрати, витамини, минерали, фибри, мощни антиоксиданти.

Най-големи ползи от зеленчуците организмът може да извлече, когато ги консумираме сурови. Така хранителните вещества и микроелементите се запазват и доставят на организма всичко, от което се нуждае.

Има някои изключения, при които готвенето усилва ефекта на хранителните вещества в зеленчуците. Това се отнася преди всичко за бета-каротина (в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци), ликопена (в доматите), при които процесът на готвене усилва здравословните им ефекти и прави активното им въздействие върху тялото по-осезаемо.

И тъй като не можем да консумираме само сурови зеленчуци, а се налага и да ги готвим, правейки любимите си ястия, понякога допускаме и грешки в готвенето на тези така здравословни продукти.

Хранителните вещества и най-вече микроелементите в зеленчуците са много чувствителни към топлина. Витамините, минералите и антиоксидантите в тях са водоразтворими, което прави преваряването им във вода или прекаленото препичане неподходящо от гледна точка на хранителната стойност.

Ако готвите прекалено много и прекалено дълго зеленчуците, те губят значителна част от хранителните си качества. Тези вещества се разтварят във врящата вода или мазнина при готвене, така че ако ги преварите или препечете, вероятността да се лишите от здравословните им качества е голяма.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК