Зеленчуци, които ни помагат да отслабнем и подобряват здравето ни

Консумацията на достатъчно протеини е от жизненоважно значение за организма

15.11.2021 | 18:15 Редактор: Жаклина Иванова
Зеленчуци, които ни помагат да отслабнем и подобряват здравето ни

Консумацията на достатъчно протеини е от жизненоважно значение за организма, за всяка клетка в него и за правилното делене на клетките във всяка тъкан. Протеините се набавят най-добре от месото и животинските продукти, тъй като те са източниците с най-пълен набор от аминокиселини.

Това не означава, че няма растителни храни, които също са добри източници на белтъчини. Зеленчуците са незаменима храна, която е превъзходен източник на фибри и полезни въглехидрати. Повечето зеленчуци са с нисък или среден гликемичен индекс, което ги прави чудесен придружител на всяко ястие за хора с широки хранителни предпочитания и нужди.

Сред зеленчуците се открояват и някои много добри източници на протеини, които е добре да присъстват редовно в храненето ви за повече здраве и за красива стройна фигура.

Кои са високопротеиновите зеленчуци, които могат да помогнат в контрола на теглото и да подобрят здравословното ви състояние?

Сладка царевица

Обикновено свързваме царевицата със съдържанието на нишесте и въглехидрати. Тя обаче е и чудесен източник на растителни протеини. Една средно голяма сладка царевица съдържа около 5 грама протеин. Отнема само 10 минути, за да я сварите, а вкусът и хранителните ѝ качества са превъзходни.

Грах

Грахът е един от най-сладките представители на семейство Бобови. Той е не само богат на въглехидрати, но и на протеини. В една чаша варен грах се съдържат приблизително 9 грама протеини. Някои сортове грах достигат и до много по-високо съдържание на протеини – до 16 грама за една чаша. Грахът не съдържа всички есенциални аминокиселини, но пък заслужава място на трапезата като допълнение към останалите ви любими високопротеинови зеленчуци.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК