Ето защо зимните зеленчуци са толкова полезни

Дават ни нужната доза витамин А за деня

12.11.2021 | 16:09 Редактор: Жаклина Иванова
Ето защо зимните зеленчуци са толкова полезни

Зимата е един чудесен период от годината, защото в студените месеци можем да се насладим на някои изключително здравословни сезонни зеленчуци.

Пащърнак, тиква, картофи, репички, цвекло, моркови, сладки картофи, брюкселско зеле, бяло зеле, червено зеле, броколи са само част от превъзходните полезни зимни зеленчуци, от които да се възползвате. Насладете се на изключително здравословните качества на зимните зеленчуци, които дават много предимства за организма.

Защо зимните зеленчуци са толкова полезни?

Дават ви нужната доза витамин А за деня

Повечето зимни зеленчуци, особено оцветените в оранжево и зелено, са много богат източник на бета-каротин, който в тялото се превръща във витамин А. Сладките картофи, тиквата, морковите, Кръстоцветните са много богати на витамин А, който е мастноразтворим витамин и антиоксидант, важен за здравето на кожата, очите, косата, ноктите. Той участва и в синтеза и преноса на хормони.

Помагат за потискане на възпаленията

Бета-каротинът и витамин А в зимните зеленчуци са с антиоксидантно въздействие, което означава, че намаляват възпаленията в организма. Невинаги разбираме, че страдаме от възпаление някъде в организма. Понякога възпаленията остават скрити, нямат симптоми, а водят до хронични заболявания.

Като се храним с противовъзпалителни храни, намаляваме локалните възпаления в клетките и тъканите, като понижаваме и риска от хронични заболявания. Такива противовъзпалителни храни са зимните зеленчуци. Сред зеленчуците с най-мощни противовъзпалителни качества са къдраво зеле, манголд, спанак, тиква.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК