Невероятни ползи за здравето от консумацията на орехово масло

То е с високо съдържание на растителни омега-3 мастни киселини

12.11.2021 | 13:24 Редактор: Жаклина Иванова
Невероятни ползи за здравето от консумацията на орехово масло

Опитвали ли сте орехово масло? С него може да се овкусяват ястия с различни видове месо и риба, както и салати, сосове, брускети и други. Може да се ползва и за нанасяне върху кожата.

Богато е на важни хранителни елементи, сред които витамини D, K, A, C, желязо, цинк, селен, коензим Q10 и други. Вижте за какво още е полезно маслото:

Подпомага здравето на сърцето

Ореховото масло е с високо съдържание на растителни омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърдечното здраве. Според западни изследвания омега-3 мастните киселини могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания чрез понижаване на триглицеридите и повишавайки нивата на добрия холестерол HDL. Наличието на естествените полифеноли в ореховото масло също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Поддържа гликемичен контрол

Знаем, че за да поддържаме здравословни нива на кръвната захар и инсулина, е важно какви храни консумираме. Според западни изследвания ореховото масло може да помогне за контрола на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Учените смятат, че това може да се дължи на високата концентрация на антиоксиданти от полифенолите в маслото, както и на полиненаситените мазнини, за които се смята, че повишават инсулиновата чувствителност.

За по-малко тъмни кръгове под очите

Хубавото е, че ореховото масло помага за подобряване на вида на кожата в околоочната зона, не само когато го консумираме, но и когато се прилага локално с лек масаж. То възвръща блясъка ѝ и намалява подпухването.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК