Тези храни правят ума по-остър и бърз

Хранителните вещества са източниците на енергия за мозъка

15.11.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Тези храни правят ума по-остър и бърз

Умът ви може да е бърз като куршум, паметта - услужлива, коефициентът на интелигентност - висок, а мисълта ви – остра като бръснач. Всичко това зависи от мозъка ви, а неговото състояние се влияе до голяма степен и от това с какво се храните.

Храната е източникът на енергия за мозъка. Когато той получава нужните хранителни вещества, успява да осигури бързина на ума ви.

Консумацията на правилния тип храни може да ви помогне да развиете и подобрите когнитивните функции на мозъка.

Ето кои са хранителните вещества, за които тя смята, че правят ума по-остър и бърз.

Витамин D

Витамин D е известен с ролята си в имунните процеси, здравината на костите, усвояването на калция, но той е от решаващо значение и за здравето на нервната система. Витамин D подпомага структурата и целостта на невроните, като потиска възпалението, което е една от водещите причини за хронични и дегенеративни заболявания на нервната система. Витамин D може да предпази мозъка от стареещите и възпалителни ефекти на свободните радикали.

Витамин D можете да си набавим от яйца, риба, морски дарове, месо, черен дроб.

Витамин В12

Витамин В12 е много важен витамин за човешкото тяло. Той участва в жизненоважни функции, една от които е намаляването на различни нарушения в централната нервна система, включително на паметта и концентрацията. Дългосрочният дефицит на витамин В12 се свързва с повишен риск от деменция.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК