Витамини, минерали и мощни антиоксиданти: Нарът има чудесни ползи за здравето

Плодът е благодатен, защото може да се включва в много рецепти

21.10.2021 | 11:00 Редактор: Жаклина Иванова
Витамини, минерали и мощни антиоксиданти: Нарът има чудесни ползи за здравето

Есента е сезонът на нара. Този прекрасен, сочен, сладко-кисел плод е изключително полезен за здравето, тъй като е много богат на витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Всички те са нужни за добрия имунитет и не само. Редовната консумация на нар има много ползи за организма и подобрява цялостното здраве. Можете да се възползвате от разнообразието му през есента.

Нарът е благодатен, защото може да се включва в много рецепти – в пресни салати, печива, сокове, смутита, сосове, към закуската ви с овесени ядки. Той е цветно допълнение към почти всяко ястие, включително с месо.

Хранителен състав на нара

Нарът съдържа изобилие от витамин С, Е, К, фолиева киселина и калий. Сокът от 1 средно голям нар съдържа около 40% от необходимия витамин С за деня. Той е много богат и на фибри. Съдържа и малко количество растителен протеин.

Нарът има мощни противовъзпалителни свойства

Тъй като е много богат на антиоксиданти, нарът притежава силни противовъзпалителни свойства. Той неутрализира влиянието на свободните радикали, ускорява заздравяването, може да подпомогне намаляването на болката в ставите, както и при хронични заболявания.

Може да намали риска от рак

Отново благодарение на мощните антиоксиданти, нарът може да допринесе в борбата с рака и неговата превенция. Активните вещества в нара и полифенолите в него противодействат на деленето на раковите клетки и формирането им в туморна маса. Това показват данни от проучвания на учени от Университета в Калифорния.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК