Оризът е една от най-популярните зърнени храни в цял свят. Част е от нашата традиционна кухня, както и от кухните на много други народи по цял свят.
Различните видове ориз имат различно съдържание на нишесте. При изплакване на ориза преди готвене това личи по количеството бяла белезникава течност, която се отделя от него. Вероятно сте забелязали, че на някои опаковки на ориза има изрично упоменат съвет зърната да бъдат изплакнати преди готвене, а на други не.
Вероятно се чудите как е правилно да действате - да миете ли ориза или не?
Може би сте свикнали да изплаквате ориза, защото вашата баба е правела така. А може и да сте престанали да го правите, защото съвременните опаковани зърнени продукти са измити и добре почистени преди да бъдат опаковани.
Съществува ли риск обаче от това да сложите ориза да се готви директно от опаковката? Трябва ли да го миете, преди да го готвите?
Според marthastewart.com, цитирана от healthdigest.com, оризът е добре да бъде изплакнат преди употреба. Това е така поради същата причина, поради която изплаквате плодовете и зеленчуците. По външната обвивка на ориза и останалите продукти се събират прах, мръсотия, бактерии, вирусни частици, химикали, микроскопични насекоми, които могат да са опасни за здравето. Ето защо е силно препоръчително да изплаквате добре ориза, преди да го готвите. Така ще е по-безопасен за консумация.
Освен това изплакването на ориза подобрява неговата текстура, прави го по-пухкав, лек и лепкав, което е търсен ефект в много ястия. Водата ще отмие част от излишното нишесте върху оризовите зърна, което подобрява неговата текстура при готвене.
Здравословен избор ли е оризът?
Съществуват много противоречия по отношение на ориза, свързани с това здравословен ли е той или не. Тъй като напоследък нисковъглехидратните диети набират все повече популярност заради успеваемостта си, много хора се отказват от консумацията на ориз. Той е съставен предимно от въглехидрати, като белият рафиниран ориз е с най-високо съдържание на въглехидрати. Често той е сочен и за една от храните, създаващи предпоставка за наднормено тегло и диабет заради високия си гликемичен индекс.
Според Medical News Today в една чаша сварен ориз се съдържат около 260 калории, 5 грама протеин и малко по-малко от 1 грам мазнини. По-голямата част от калориите в ориза идват от въглехидратите в него. Рафинираният ориз е много беден на протеини, мазнини и фибри, защото те са отстранени при обработката му. Това го прави по-беден на хранителни вещества, съответно по-малко полезен за здравето.
Четете цялата статия в az-jenata.bg.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Ампутираха левия крак на бащата на Меган
Програмата Explorer дава възможност за стипендии и международни стажове
БГ политици: Ниско домашно възпитание, ниска политическа и езикова култура
Тръмп плаши Европа: Изправена е пред цивилизационно заличаване
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Жълт кантарион – действие и приложение и лекарствени взаимодействия
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
От Черно море излязоха с важна информация за мача с ЦСКА
Вижте резултатите от официалния кантар на SENSHI 29
ФИФА с нововъведение за засадите на световното по футбол
Съдия Ганчева разказа пред ученици за последиците от употребата на "райски газ"
Инвестиции за над 640 млн. лева правят трите телекома у нас годишно
Подкрепата за еврото остава силна и на ниво държави, и в целия ЕС
Поведението на златото може да сигнализира не балон, а промяна в парадигмата
Tesla защитава пазарния си дял в Европа с по-евтина версия на Model 3