Оризът е една от най-консумираните култури по цял свят. С него могат да се приготвят хиляди рецепти. Съществуват много видове бял ориз, който се използва широко в кухните на много народи от векове, включително и у нас.
Белият ориз обаче е силно рафиниран. Съдържанието му на въглехидрати е високо, което го прави храна с висок гликемичен индекс. По тази причина белият ориз е неподходяща храна за диабетици, страдащи от инсулинова резистентност и наднормено тегло.
Консумацията на прекалено много прости и лесно усвояеми въглехидрати не е особено здравословен вариант и за останалите хора, които нямат метаболитни проблеми. Рафинираните храни, сред които и белият ориз, са пречистени от останалите им компоненти, като протеини, фибри, полезни мазнини, което ги прави не толкова здравословен избор.
Има обаче някои видове ориз, които са полезни и които е добре да консумирате вместо бял ориз. Кои са те?
Черен ориз
Черният ориз е един от най-здравословните видове ориз. Невинаги е лесно да се открие в търговската мрежа, а и цената му е по-висока, но определено заслужава славата си. Той е сред сортовете с най-високо съдържание на фибри, протеини и полезни мазнини. Благодарение на изобилието от фибри той има свойството да подпомага понижаването на холестерола, като стимулира храносмилането и добрата обмяна на веществата. Това го прави полезен в борбата с редица хронични заболявания и превенцията им.
Черният ориз е изключително богат на антиоксиданти. Сред тях е и антоцианин – мощен противовъзпалителен агент, който придава тъмнолилавия оттенък на този сорт ориз и който се бори със свободните радикали, причиняващи възпаления в клетките.
Черният ориз е добър източник и на протеини. В една чаша сварен черен ориз се съдържа около 10 грама чист протеин.
Див ориз
Друг сорт полезен и здравословен ориз е дивият. Той е дългозърнест и хрупкав. С високо съдържание на фибри е, които стимулират храносмилането и подобряват работата на червата. Фибрите в дивия ориз допринасят и за подобряване на сърдечносъдовото здраве, намалявайки холестерола. Той също е богат на антиоксиданти, като един от тях е витамин С, присъстващ в състава на дивия ориз, пише az-jenata.bg.
Кафяв ориз
Кафявият ориз е сред най-достъпните и лесни за откриване сортове ориз. Той също е с високо съдържание на фибри, тъй като е нерафиниран. Богат източник е на витамини от група В, цинк, магнезий. Той е пълнозърнест, което го прави подходящ за диабетици и страдащи от метаболитни смущения хора. Спомага за стабилизиране на кръвната захар и стимулира усещането за ситост за по-дълго. Фибрите в състава му благоприятстват нормалната хранителна среда за полезните бактерии в червата.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
ЕК глоби Х, социалната мрежа нарушавала правилата за прозрачност
Кметът на район "Изгрев" съобщава за саботажи с боклука
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
От Черно море излязоха с важна информация за мача с ЦСКА
Финансовият директор на "Фантастико": Най-голямото предизвикателство ще е преходният период към еврото
ЕК глобява платформата X със 120 млн. евро заради нарушаване на правилата за прозрачност
Кристиано Роналдо инвестира в стартъпа Perplexity AI
Netflix купува Warner Bros. в мегасделка за 72 млрд. долара