Авторът на скандалната изложба "Другите българки": Съществува проблем с транс хората у нас

Михаил Вучков казва, че не е търсил нищо скандално

08.03.2022 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

В деня на жената откриха изложбата "Другите българки", която предизвика скандал още преди самото ѝ представяне. Тя представя фотографии на транс жени, повлияни от творчеството на Владимир Димитров - Майстора.

Навръх празника се проведе и протест против изложбата. Той започна около 18:00 ч., недоволството се събра пред Министерството на културата, а по-късно премина в шествие.

Интерпретации по известни картини на Майстора, в които са използвани транссексуални модели, предизвикаха бурна полемика още преди откриването на изложбата. А авторът ѝ казва, че не е търсил нищо скандално, дори напротив.

"Това е една изложба, в която тържествува човешката красота, независимо от нейната форма. Целта ѝ е да покаже точно това, бидейки различни, всеки един от нас притежава своя вътрешен свят, в който има както хубави, така и лоши страни, но кой ги няма", каза Михаил Вучков.

Гневните реакции не разколебават Вучков да продължи с проекта си. За него това е ясен знак, че съществува проблем в обществото.

"Не знам дали хората, които критикуват, осъзнават, че всъщност, критикувайки изложбата, те все едно излизат и публично казват: "За нас е проблем, че има транс хора в България. Самите хора, изразявайки негативно мнение, всъщност казват: "Има смисъл от тази изложба". Защото ако нямаше негативни мнения, тогава нямаше смисъл да правя тази изложба", допълни той.

Срещу откриването на изложбата беше планиран и протест, но организаторите от ВМРО решиха вместо това да организират акция в помощ на бежанците от Украйна.

"Считаме, че е по-важно в тези критични дни днес не само за България, но и за целия свят, хората в България да направят нещо за тези хора, отколкото да ходят и да правят допълнителна реклама на такива антибългари, които се гаврят с творчеството на Владимир Димитров - Майстора", подчерта Юлиан Ангелов от ВМРО.

Изложбата ще продължи до 17 март, входът е свободен, а през цялото време ще има и осигурена охрана.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК