Пеенето - метод за подобряване здравето на белите дробове

При асмата се срещат проверени възможни позитиви

06.02.2022 | 22:36 Редактор: Ваня Кузманова
Пеенето - метод за подобряване здравето на белите дробове

Пеенето е комплексна дейност, която включва фонацията на гласовите гънки и резонацията, включваща движения на езика, мекото небце и ларинкса, както и дишане и постурална подкрепа. Често изпълнението на различни песни, дори и непрофесионално, изисква задържането на дъха за по-дълго време, което може да породи съмнения за полезността му при някои респираторни нарушения.

Въпреки тези съмнения обаче, съществуват данни за благоприятното влияние на пеенето върху здравето на белите дробове. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астмата са двете най-често срещани белодробни състояния, при които са проверени възможните позитиви. Пеенето за подобряване здравето на белите дробове е метод, практикуван от множество пациенти по света с различни респираторни заболявания. Създадени са дори групи с тази цел.

В основата на този метод стои подобряването на контрола на дишането и позата при респираторни заболявания, чрез изпълнението на различни песни или вокални упражнения. Практиките на различните специализирани певчески групи включват компоненти за контрол на позата и дишането, които са специално персонализирани за различните белодробни заболявания.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК