Кралицата на българската комедия отново "се качи" на сцената на Сатирата

Тя беше от тези хора, които се раждат един път на 100 години, не скри вълнението си Калин Сърменов

03.02.2022 | 14:22 Редактор: Елеонора Танева

Със специален спектакъл и подбрана публика в Сатиричния театър отбелязаха 100 години от рождението на Стоянка Мутафова. Чрез холограма незабравимата актриса отново се появи на сцената.

В деня на откриването на Сатиричния театър, един от основателите пада на сцената, тържествено се изправя и заявява: "Който е започнал с падане в театъра, трябва да е научил и чалъма на ставането"

"Един изключително талантлив човек, не че ми е майка, тя граничи с гениалност. Тя беше издигната над дребните неща, много широко скроена", сподели Мария Гурбешлиева- Муки.

През годините Стоянка Мутафова, известна и като Госпожа стихийно бедствие, успява да разсмее и най-претенциозната публика. 

"Тя беше от тези хора, които се раждат един път на 100 години. Създават около себе си такава енергия, че повличат, запалват, раждат нови пространства", заяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

"Тя ще остане кралицата на смеха, кралицата на женското присъствие. Един човек, който като го докоснеш – ставаш по-добър", не скри възхищението си вицепрезидентът Илияна Йотова.

От знатен и стар род, за нея годините бяха просто биография.

"Аз много съм се вълнувал, защото тя е родена 2 дни преди мен. И си казвам: Аха, щом има такива талантливи хора – може и аз нещо да съм хванал", заяви режисьорът Тео Ушев.

"Израснал съм ѝ в коленете. Какво мога повече да кажа за Кака - малко не ѝ достигна да удари стотака, така било писано", каза режисьорът Владимир Люцканов.

Снощи Стоянка Мутафова отново стъпи на сцената - 3 години след като я загубихме.

"Преди няколко години Стояна гостуваше някъде и отидох да я поздравя. Изпях една от моите песни – "а бяхме млади, луди и зелени, морето беше до колене", спомни си Богдана Карадочева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК