Муки за монетата с лика на Стоянка Мутафова: Радостно е, че толкова много хора я обичат

Някои чакаха повече от 12 часа на студа, за да се купят възпоменателната монета

24.01.2022 | 19:58 Редактор: Елеонора Танева

Огромен интерес към възпоменателната монета с лика на Стоянка Мутафова. Стотици чакаха с часове на студа пред Българската народна банка. 

Януарската зима и температурите под нулата не спряха хората и още сутринта се изви опашка пред сградата на БНБ. Банката пусна в обращение медната възпоменателна монета на тема "100 години от рождението на Стоянка Мутафова" от серията "Български творци". 

"За всеки колекционер е желана монета, а и все пак това е една от емблемите на българското кино и театър, така че би трябвало всеки да вземе тази монета", каза един от чакащите.

Монетата успя да си купи и Александър, който от скоро е колекционер.

"След 12 часа чакане съм щастлив!", заяви той с монета в ръка.

Със смесени чувства дъщерята на незабравимата актриса Мария Грубешлиева - Муки коментира големия интерес към монетата.

"Аз съм още толкова разстроена от смъртта на майка ми, че не мога да се радвам за такова нещо. Но все пак е радостно това, че толкова много хора я обичат. Дано да я има отгоре, да вижда, аз вярвам в някои неща, дано!", заяви Муки.

Монетата иска да има и известният актьор и председател на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. 

"Тези актьори от това поколение са били и продължават да бъдат истински обичани - заради творчеството си, заради таланта си, за всичко онова, на което са научили младото поколение и това след тях", коментира Мутафчиев.

Директорът на Сатиричния театър, където Стоянка Мутафова прекарва почти цялата си артистична кариера, е доволен от решението на БНБ да отбележи 100-годишнината от рождението на една от най-големите ни актриси с емитиране на монета.

"Радвам се, че много хора проявиха интерес. Това има смисъл, връща ми вярата, че ние имаме устои, история, държим на нея, а когато говорим за такива хора като Стоянка Мутафова още по-вдъхновяващо ми звучи", заяви Калин Сърменов.

На 2 февруари, рождената дата на голямата Стоянка Мутафова, в Сатиричния театър ще се чества 100-годишнината на обичаната българска актриса. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК