Какви могат да бъдат усложненията от менингит?

Понякога той може да се разпространи в мозъка

01.02.2022 | 22:30 Редактор: Ваня Кузманова
Какви могат да бъдат усложненията от менингит?

Менингитът обикновено се подобрява, когато бъде лекуван навреме, но може да причини дългосрочни последици и усложнения. Вирусните и бактериалните инфекции са най-честите причини за менингит. Бактериалният менингит е по-опасен и за него е по-вероятно да причини трайни усложнения от другите видове менингити. Въпреки това, всички видове менингити могат да прогресират до тежко и животозастрашаващо състояние и потенциално да предизвикат трайни последици.

Какви са дългосрочните последици от менингита?

Интензивен или продължителен пристъп на менингит е по-вероятно да доведе до трайни последици, отколкото лекото протичане на състоянието. Забавеното лечение или основно заболяване също могат да увеличат риска от последствия. 

Какви са усложненията от менингита?

Хидроцефалия

Тежкият менингит може да доведе до обширно възпаление, което потенциално възпрепятства потока на ликвор в мозъка. Това може да доведе до натрупване на течност в мозъка, което се описва като хидроцефалия.

Енцефалит

Понякога менингитът може да се разпространи в мозъка. Енцефалитът представлява възпаление или инфекция на мозъка, като това състояние е по-опасно от менингита и често води до трайно увреждане на мозъка.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК