Как да разпознаем симптомите на менингит, маскиран като настинка?

Заболяването може да причини увреждания в нервната система

02.12.2021 | 18:18 Редактор: Елеонора Танева

Бактериални и вирусни, менингитите са добре познати на медицината и в миналото са били сред най-коварните заразни болести. Макар и често да протичат като настинка, те крият рискове. 

"Това е един причинител, който предимно се развива в горните дихателни пътища. За разлика от много други, може да причини увреждания в нервната система. В процентно отношение в 60-70% от случаите може да не се развие менингит. В един много висок процент може да се развие, но когато става дума за епидемия", обясни началникът на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Петър Петров.

"Проблемът с менигонкога, т.нар причинител на менингита, е, че през кръвта стига много бързо до мозъка и причинява щети на мозъчните обвивки", уточни ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

А достигайки до мозъка менингитът често може да бъде фатален. 

"В случаите, когато очакваме най-лошото, е свръхменигококов сепсис, който се развива за часове. Никротични проблеми се проявяват по периферните части на тялото – пръсти, уши. Просто пред очите ви те почерняват. Ние сме се опитвали много пъти да го спрем успешно и не по-малко пъти неуспешно", заяви д-р Петров.

Заболяването много често протича тежко. Добрата новина е, че обикновено се разпространява в малки колективи. Сигнална лампа за опасно развитие на болестта обаче има.

"Има симптоми като гадене, повръщане – това показва, че централната нервна система реагира в момента. Следва агресивно лечение, няма чакане", категоричен е д-р Петров.

За менингита има ваксина, която обаче не е задължителна и може да се постави по всяко време, ако пациентът е здрав две седмици преди имунизацията.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
fddfs
преди 1 месец
kyde sa simptomite ve da vi e......................... ? Сигнализирай за неуместен коментар