България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Колко опасен е менингитът и трябва ли ваксината да стане задължителна?

Доц. Нина Янчева: Сред страните с много ниско разпространение на заболяването сме

03.12.2021 | 07:56 Редактор: Тодор Петров

Появата на огнище на менингит в столична детска градина и новината за смъртта на едно от заразените деца породи редица въпроси сред обществото. Един от тях е трябва ли ваксините срещу менингит да станат задължителни?

"Това е бактериална инфекция. Характерно за нея е, че по-голямата част от хората нямат симптоми. Сравнително малък процент развиват симптоми, като при по-голямата част от тях са леки - под формата на хрема. България е сред страните с много ниско разпространение на заболяването. Най-податливи са малките деца до 5 г. и някои хора с нарушения в имунната система", каза в "България сутрин" доц. Нина Янчева, ръководител на катедра "Инфекциозни болести" в Медицинския университет в София.

При доказване на такъв случай задължително се изследват контактните на заразения.

Национално решение е дали ваксината срещу това заболяване ще бъде включена в имунизационния календар. В нашата страна тя не е задължителна, но е препоръчителна, стана ясно от думите на доц. Янчева пред Bulgaria ON AIR.

Родителите трябва да внимавам за бързо развиване на висока температура, главоболие, повръщане. По-малките деца може да станат много раздразнителни и плачливи, може да се появят обриви по кожата.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК